Tarina

Vintagem syntyi rakkaudesta ajan patinaan ja elämänjälkiin astioissa, huonekaluissa ja muissa vanhoissa esineissä. Elämää nähneet vanhat esineet ovat yksinkertaisesti mielenkiintoisia. Pienet pintavirheet, kolhut ja naarmut kertovat omaa tarinaansa eletystä elämästä.

Vintagemin takana on pariskunta, Mari ja Sampo, jotka molemmat nauttivat käsillä tekemisestä ja vanhojen esineiden estetiikasta. Erään aamuisen lenkin päätöksenä he löivät ideansa yhteen ja päättivät perustaa yrityksen, joka voisi antaa uuden elämän käytetyille, ainutlaatuisille ja persoonallisille asioille.

Marin kiinnostus vanhoihin esineisiin on tullut jo lapsuudessa. Suvussa arvostettiin kaikkea vanhaa, mitään ei heitetty pois ja kaiken pystyi korjaamaan. Monen vuoden työ ruokakuvaajana tuo myös oman leimansa Vintagemiin ruokataulujen, käsinmaalattujen kuvausalustojen ja ruokakirjojen kautta.

Sampo on työhistoriansa kautta oppinut arvostamaan suomalaista puuta ja muita luonnonmateriaaleja. Nykyinen työ on avannut silmät uusiokäytön tarpeellisuudelle. Myöskään kertakäyttökulttuuri ei Sampoa innosta, vaan menneen ajan estetiikka inspiroi.

Meitä molempia ohjaa estetiikka, käsityö ja uusi elämä.

Vintagem pyyhkii pölyt vanhoista esineistä, huoltaa ne ja tuo osaan niistä oman lisänsä. Tätä on vaikea ilmaista suomeksi, koska meillä ei ole sanaa, jossa recycling ja upgrading yhdistettäisiin, kuten se on englanniksi tehty. Upcycling.

Tästä ajatusmallista tykkää myös planeetta. Esineet pääsevät osaksi kiertotaloutta, toisen roskasta tulee toisen aarre kertakäyttökulttuurin suosimisen sijaan. Vanhojen asioiden säilyttäminen on esinekulttuurin vaalimista.

Vintagem ei entisöi, vaan antaa asioille uuden elämän. Tai tuo niihin uutta estetiikkaa.

Mukana menossa myös toimistokoira Onni.